Karcinom grlića materice

Karcinoma grlića materice

Rak grlića materice je zloćudni tumor koji nastaje zbog nenormalnog rasta ćelija u donjem dijelu materice. Razvija se tokom dužeg vremenskog perioda, pet i više godina što omogućava njegovo blagovremeno otkrivanje, prije nego što postane invazivan i počne da se širi.

Pročitaj sve >>

Loop konizacija

Konizacija je dijagnostički i terapeutski postupak pri kom se radiotalasnim hirurškim nožem odsjeca bolesni dio grlića materice u obliku konusa. Veoma važno je da se sve patološke promjene nađu unutar baze konusa.

Pročitaj sve >>

Kondilomi – polne bradavice

Condylomata accuminata

Kondilomi ili polne bradavice su virusno oboljenje. Kondilomi su nakupine umnoženih inficiranih ćelija kože ili sluzokože polnih organa. Osim narušavanja arhitekture kože / sluzokože kondilomi iniciraju i nenormalan rast krvnih sudova kojim obezbjeđuju svoju ishranu.

Pročitaj sve >>

Karcinom endometrija

Epidemiologija raka endometrija

Nakon raka dojke, pluća i debelog crijeva, rak endometrija ( rak tijela materice ) zauzima četvrto mjesto oboljevanja od raka ženske populacije. U 2000.godini od raka endometrija u svijetu je oboljelo 189.000, a umrlo 44.700 žena. Stopa incidencije je trostruko viša u razvijenim zemljama.

Pročitaj sve >>

4D Ultrazvuk

4d Ultrazvuk – odličan način da vidite vašu bebu

Trudnoća i rođenje su najnezaboravniji momenti u životu žene. Imajući to na umu, veliki broj klinika pruža brojne usluge koje omogućavaju shvatanje tog jedinstvenog i izuzetnog perioda trudnoće i sa željom da ga učine interesantnim i sigurnim koliko je to moguće.

Pročitaj sve >>

Missed abortion

Kod izostalog ili zadržanog (abortus retens ili missed abortion) abortusa ne dolazi do izbacivanja trudnoće za odredeni period nakon smrti embriona.

Pročitaj sve >>

Cista/apsces Bartolinijeve žlijezde

Liječenje Marsupijalizacijom ili Wordovim kateterom

Bartolinijeve žlijezde nalaze se na ulazu u vaginu s lijeve i desne strane a njihov bistri sekret omogućuje vlaženje predvorja vagine i dodatno vlaženje tokom odnosa.

Pročitaj sve >>

Ultrazvučno ispitivanje prohodnosti jajovoda HyCoSy

Uzrok neplodnosti kod 10-30% parova je neprohodnost jajovoda i nepravilnost građe materice.

Do začepljenja jajovoda dolazi najčešće zbog posljedica preboljenih bakterijskih upala (chlamydia ) ,priraslica uzrokovanih endometriozom ili prethodnim operativnim zahvatima u maloj karlici (laparotomia/laparoscopia ).

Pročitaj sve >>

Određivanje grupe vaginalnog sekreta

Određivanje grupe vaginalnog sekreta umnogome pomaže u dijagnostici stanja i oboljenja. Pogledajte koje grupe postoje i koje su njihove karakteristike. U praksi se čistoća vagine izražava od prve do šeste grupe ili stepena (I do VI).

Pročitaj sve >>

Anorexia nervosa

Anorexia nervosa je cest uzrok amenoreje u adolescencenata i mladih odraslih osoba.

Ove pacijentice su veoma nezadovoljne vlastitom slikom svoga tijela, tako da dolazi do nenormalne preokupacije i želje da se što više izgubi na težini, što se pretvara u opsesiju. Gubitku u težini ubrzo se pridružuje i amenoreja.

Pročitaj sve >>

Labioplastika

Veliki broj žena se rađa sa većim ili nepravilnim malim usnama, dok se kod nekih to može razviti nakon porođaja ili prirodnim procesom starenja. Psihološki, takav izgled malih usana može uzrokovati osjećaj nezadovoljstva i doprinijeti gubitku samopouzdanja, dok se u funkcionalnom smislu može javiti iritacija kod žena koje nose usku odjeću, kao i nelagoda prilikom polnog odnosa te sportskih i drugih fizičkih aktivnosti.

Pročitaj sve >>